TEN QUESTIONS ON EVS/GEOGRAPHY

1. Which dam is built on the Mahanadi?
a) Bhakra Dam
b) Hirakud Dam
c) Nagarjuna Sagar Dam
d) Sardar Sarovar Dam

2. Which is the river island of Brahmaputra?
a) Isukathippa Island
b) Majuli
c) Minicoy Island
d) Netrani Island

3. Which is the largest river system of the peninsular India?
a) The Brahmani
b) The Cauvery
c) The Godavari
d) The Krishna

4. Which Indian river rises from Trimbak Plateau of North Sahyadri?
a) Mahanadi
b) Godavari
c) Krishna
d) Cauvery

5. Which is the right bank tributary of Godavari?
a) Amravati
b) Barna
c) Arunavati
d) Manjira

6. Which one of the following is designated as the Ganga of the South?
a) The Brahmani
b) The Cauvery
c) The Krishna
d) The Mahanadi

7. In which Indian river is Shivanasamudra waterfalls situated?
a) Cauvery
b) Brahmani
c) Godavari
d) Krishna

8. Which is the largest of all the west flowing rivers of the Peninsula?
a) The Luni
b) The Mahi
c) The Narmada
d) The Sabarmati

9. On which Indian river is the Duandhar Falls located?
a) Narmada
b) Tapi
c) Sabarmati
d) Mahi

10. Which is known as ‘the twin’ of the Narmada?
a) The Luni
b) The Mahi
c) The Tapi
d) The Sabarmati


1. b
2. b
3. c
4. b
5. d
6. b
7. a
8. c
9. a
10. c
View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *