RIVERS OF INDIA

1- Which one of the following lakes in India has the highest water salinity?
A.Dal
B.Chilka
C.Wular
D.Sambhar
E.None of these

2- Which of the following is the longest river in India?
A.Ganga
B.Brahmaputra
C.Yamuna
D.Godavari
E.None of these

3- Which of the following rivers forms an estuary?
A.Krishna
B.Cauvery
C.Narmada
D.Mahanadi
E.None of these

4- An important river of the Indian desert is:
A.Luni
B.Narmada
C.Krishna
D.Beas
E.None of these

5- The Nagarjunasagar dam is constructed on the river:
A.Sutlej
B.Chambal
C.Kosi
D.Krishna
E.None of these

6- Which one of the following waterfalls in India has the most heights:
A.Barchipani falls
B.Kunchikal falls
C.Meenmutty falls
D.Jog falls
E.None of these

7- On which one of the following rivers is located Indo-Pak Bagalihar Project?
A.Sutlej
B.Jhelum
C.Beas
D.Chenab
E.None of these

8- Which of the following rivers has the largest catchment areas?
A.Narmada
B.Mahanadi
C.Godavari
D.Krishna
E.None of these

9- In which state of India, Fulhar Lake is situated?
A. M.P.
B. Uttarakhand
C. U.P.
D. Jammu & Kashmir E.None of these

10- The river also known as Tsangpo is Tibet is:
A.Ganga
B.Brahmaputra
C.Indu
D.Teesta
E.None of these

1 – D
2 – A
3 – c
4 – A
5 – D
6 – B
7 – D
8 – C
9 – C
10- B

View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *