Cloze Test

Cloze Test is a very important topic for the students who are preparing for SSC, PCS, IAS, Banking and other competitive Exam  .

One day, while a poor farmer named Fleming was ploughing his field to earn his (1); he (2) a cry for help coming from a nearby pond. He ran to the pond where he saw a terrified boy (3) to free himself. The farmer saved the boy. The next day, a a fancy carriage (4) up to the farmer’s house. An (5) dressed nobleman stepped out and introduced himself as the father of the boy the farmer had saved. He offered the farmer a (6) for saving his son’s life. The farmer refused to accept payment. At that moment the farmer’s son returned home. Seeing him the nobleman said, “I’ll make you a deal. Let me provide him with the (7) of education my son would enjoy.”

he farmer’s son (8) the best schools and graduated from St. Mary’s Hospital, Medical School on London . He went on to become known throughout the world as Sir Alexander Fleming, the discoverer of penicillin. Years later the nobleman’s son was (9) with pneumonia. His life was (10) by penicillin. The nobleman’s son was Sir Winston Churchill- Prime Minister of Britain.

1.
(a) career
(b) labour
(c) livelihood
(d) business
(e) profession
2.
(a) expressed
(b) heard
(c) discovered
(d) uttered
(e) listened
3.
(a) struggling
(b) attempted
(c) seek
(d) rushing
(e) tried
4.
(a) appeared
(b) pulled
(c) entered
(d) arrived
(e) approached
5.
(a) expensive
(b) ordinary
(c) well
(d) elegantly
(e) impressive

6. (a) reward
(b) thanks
(c) price
(d) cost
(e) compliment
7.
(a) process
(b) sorts
(c) pursuit
(d) merit
(e) kind
8.
(a) passed
(b) applied
(c) eligible
(d) went
(e) attended
9.
(a) injured
(b) weaken
(c) sick
(d) hurt
(e) infect
10.
(a) protect
(b) guarded
(c) prevented
(d) saved
(e) rescued

 


ANS
1. C
2. B
3. A
4. B
5. D
6. A
7. E
8. E
9. C
10. D
View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *