Blood Relation

Blood relation (Reasoning) is an important topic for all competitive exams. Blood relation shows the different relations among the members of a family. Based on the information given, we have to find relation between particular members of the family.

Q1.Deepak said to Peehu, “That boy playing football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?
(a) Brother-in-law
(b) Nephew
(c) Cousin
(d) Brother
(e) None of these

Q2.Pointing to a woman in a photograph, a man says, “She is the mother-in-law of the husband of the only granddaughter of my own mother-in-law.” How is the woman related to the man?
(a) Daughter-in-law
(b) Sister-in-law
(c) Data inadequate
(d) Wife
(e) None of these

Q3.Rakesh pointed towards the photo of his son and said to Kamlesh, ‘His mother is the daughter of your mother.’ Find out how is Kamlesh related to Rakesh?
(a) Sister
(b) Maternal aunt
(c) Sister-in-law
(d) Daughter

Q4. A is father of C and D is son of B. E is brother of A. If C is sister of D. A and B are couple ,then how is B related to E?
(a) Sister-in-law
(b) Sister
(c) Brother
(d) Brother-in-law

Q5. Pointing to a lady in the photograph, Mona said, “Her son’s father is the son-in-law of my mother.” How is Mona related to the lady?
(a) Aunt
(b) Sister
(c) Mother
(d) Cousin

Q6. Anil introduces Umesh as the son of the only brother of his father’s wife. How is Umesh related to Anil?
(a) Cousin
(b) Son
(c) Uncle
(d) Son-in-law

Q7. Shivani told Aarushi, “The girl I met, yesterday at the beach was youngest daughter of the brother-in-law of my friend’s mother.” How is the girl related to Shivani’s friend?
(a) Cousin
(b) Daughter
(c) Niece
(d) Friend

Q8. Pointing to a man on the stage, Neeru said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Neeru?
(a) Son
(b) Husband
(c) Cousin
(d) Nephew

Q9. Pointing to a man in a photograph, Anita said, “His mother’s only daughter is my mother.” How is Anita related to that man?
(a) Nephew
(b) Sister
(c) Wife
(d) Niece

Q10. Pointing to a girl in the photograph, Umesh said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Umesh?
(a) Mother
(b) Sister
(c) Aunt
(d) Grandmother


1-d
2-d
3-c
4-a
5-b
6-a
7-a
8-a
9-d
10-b
View Answers

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *