MACHINE INPUT-OUTPUT

MACHINE INPUT-OUTPUT (Reasoning) for all competitive exams.

Directions (1-5): Study the given information and answer the following questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and answers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: Eco 79 Zoidic 65 Apple 36 Salt 49 Unique 17 Join 29
Step I: Unique Eco Zoidic 65 Apple 36 Salt 49 17 Join 29 79
Step II: Unique Zoidic Eco 65 Apple 36 Salt 49 Join 29 17 79
Step III: Unique Zoidic Eco Salt Apple 36 49 Join 29 65 17 79
Step IV: Unique Zoidic Eco Salt Apple Join 36 49 29 65 17 79
Step IV is last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input: Invert 56 Param 84 and 29 Goal 97 Urge 16 Work 37

Q1. How many steps would be required for getting the final output?
(a) Five
(b) Four
(c) Seven
(d) Six
(e) None of the above

Q2. Which of the following is the second to the left of 5th element from right in step IV?
(a) 56
(b) 84
(c) and
(d) Goal
(e) Invest

Q3. In step III Param is related 29, work is related to 56 in a same way goal is related to __________.
(a) 16
(b) 97
(c) 37
(d) 84
(e) None of the above

Q4. How many elements are there in between work and 84 in step II?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Q5. What is the position of Param with respect to 37 in step V?
(a) Third to the right
(b) Second to the left
(c) Second to the right
(d) Third to the left
(e) Immediate left

Directions (6-10): Study the given information and answer the following questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: 40 made butter 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now 19

Step I: butter 19 40 made 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now
Step II: cookies 23 butter 19 40 made 37 salt extra 52 86 92 fell now
Step III: extra 37 cookies 23 butter 19 40 made salt 52 86 92 fell now
Step IV: fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 made salt 52 86 92 now
Step V: made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salt 86 92 now
Step VI: now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salt 86 92 now
Step VII: salt 92 now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19
Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input: 32 proud girl beautiful 48 55 97 rich family 61 72 17 nice life

Step I: Urge Invest 56 Param 84 and 29 Goal 16 Work 37 97
Step II: Urge Work Invest 56 Param 84 and 29 Goal 37 16 97
Step III: Urge Work Invest Param 56 and 29 Goal 37 84 16 97
Step IV: Urge Work Invest Param and 56 Goal 37 29 84 16 97
Step V: Urge Work Invest Param and Goal 37 56 29 84 16 97
Step V is the last step

Q6. How many steps will be required to complete the given input?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight
(e) Nine

Q7. Which of the following is the third element from the left end of step VI?
(a) beautiful
(b) life
(c) 61
(d) nice
(e) 17

Q8. Which of the following is step III of the given input?
(a) proud 72 girl 48 family 32 beautiful 17 55 97 rich 61 nice life
(b) life 55 girl 48 family 32 beautiful 17 proud 97 rich 61 72 nice
(c) girl 48 family 32 beautiful 17 proud 55 97 rich 61 72 nice life
(d) family 32 beautiful 17 proud girl 48 55 97 rich 61 72 nice life
(e) girl 48 life 55 family 32 beautiful 17 proud 97 rich 61 72 nice

Q9. What is the position of ‘nice’ from the left end in the final step?
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Eighth
(e) Ninth

Q10. Which element is third to the right of ‘family’ in Step V?
(a) beautiful
(b) 17
(c) proud
(d) 97
(e) 32


1. (a)
2. (a)
3. (a)
4. (d)
5. (d)
6. (c)
7. (d)
8. (c)
9. (a)
10. (b)

View Answers

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *