CELL DIVISION Questions (Biology) for +1 Medical Class

CELL DIVISION Questions

CELL DIVISION Questions / Important Questions on CELL DIVISION (Biology)/ Previous Year Important Questions on CELL DIVISION (Biology)/ Top Ten Questions on CELL DIVISION (Biology)

CELL DIVISION Questions : “CELL DIVISION “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+1 (Medical ) class .The objective questions on “CELL DIVISION” (Biology) with answers for 10+1 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

Top ten CELL DIVISION Questions (Biology) for +1 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

CELL DIVISION Questions (Biology)

 

CELL DIVISION Questions

 

1. During mitosis, ER and nucleolus begin to disappear at ……………. .
a) Late prophase
b) Early prophase
c) late metaphase
d) early metaphase

2. Mitosis is similar to …………. .
a) Meiosis I
b) Meiosis II
c) Both a and b
d) None of these

3. Which of the following represents the best stage to view the shape, size and number of chromosomes?
a) Interphase
b) Prophase
c) Metaphase
d) Telophase

4. During metaphase mitosis chromosomes ………….. .
a) undergo coiling
b) line up at the equator
c) undergo coiling
d) break and disintegrate

5. Number of chromatids at metaphase is ………… .
a) two each in mitosis and meiosis
b) Two in mitosis and one in meiosis
c) Two in mitosis and four in meiosis
d) One in mitosis and two in meiosis

6. During cell division in apical meristem, the nuclear membrane appears in ………… .
a) Metaphase
b) Telophase
c) Anaphase
d) Cytokinesis

7. Mitotic anaphase differs from metaphase in possessing ………….. .
a) Same number of chromosomes and same number of chromatids
b) Half number of chromosomes and half number of chromatids
c) Half number of chromosomes and same number of chromatids
d) Same number of chromosome and half number of chromatids

8. How many mitotic divisions are needed for a single cell to make 128 cells?
a) 7
b) 14
c) 28
d) 32

9. Which aspect of mitosis is affected by colchicine in inducing polyploidy?
a) DNA replication
b) Spindle formation
c) Formation of cell plate
d) Chromosome doubling

10. Meiosis takes place …………… .
a) Only in haploid individuals
b) Only in diploid individuals
c) Both in haploid and diploid individuals
d) None of these

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

 

 

1.a
2.b
3.c
4.b
5.a
6.b
7.d
8.a
9.b
10.b

View Answers

 

 

 

+1 Class Physics Study Material
+1 Class Chemistry Study Material
+1 Class Biology Study Material
+1 Class Mathematics Study Material

+2 Class Mathematics Study Material

All About NEET

All About JEE (Advanced & Mains)

All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *