Importance Question on Principles of Inheritance & Variations (Biology) for +2 Medical Class

Importance Question on Principles of Inheritance & Variations

Importance Question on Principles of Inheritance & Variations (Biology)/ Previous Year asked  Important Questions on Principles of Inheritance & Variations (Biology)/ Top Ten Questions on Principles of Inheritance & Variations (Biology)

Top ten questions on Principles of Inheritance & Variations (Biology) for +2 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important questions on Principles of Inheritance & Variations : ” Principles of Inheritance and Variations “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+2 (Medical ) class .The objective questions on “Principles of Inheritance & Variations ” (Biology) with answers for 10+2 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

 

Importance Question on Principles of Inheritance & Variations

Importance Question on Principles of Inheritance & Variations

 

 

1. Mendel was lucky in choosing pea plant for his experiment for explaining the laws of inheritance because ……….
(a) Pea plants belong to the family leguminosae
(b) They show red coloured flowers
(c) They have round seeds which have large amount of proteins
(d) The seven characters he selected were on four different chromosome

2. Which of the following form represents a pair of contrasting characters?
(a) Alleles
(b) Phenotype
(c) Homozygous
(d) Heterozygous

3. A cross between a heterozygous and a homozygous recessive individual gives a ratio of …….
(a) 2 : 1
(b) 3 : 1
(c) I : 2 : I
(d) 1 :1

4. Inheritance of colour of kernel in wheat is an example of ……
(a) Monogenic inheritance
(b) Polygenic inheritance
(c) Pleiotropic inheritance
(d) None of the above

5. Which of the following is dangerous?
(a) Rh + ve father and Rh -ve mother
(b) Rh -ve father and Rh +ve mother
(c) Rh -ve father and Rh -ve mother
(d) Rh +ve father and Rh +ve mother

6. In crossing self fertilized crops the flowers are first emasculated. Which organs of the plants are removed in this process?
(a) Stigma
(b) Anthers
(c) Ovules
(d) Sepals

Importance Question on Principles of Inheritance & Variations (Biology)

 

7. If two alleles come together , one of the two finds morphological expression, masking other in the body of the organism, this fact is described as ……..
(a) Law of inheritance
(b) Law of dominance
(c) Law of limiting factor
(d) Law of segregation

8. A couple with blood types A and B may have children with which of the blood types ………….
(a) A and B only
(b) A. B and AB
(c) A. B, AB and 0
(d) AB only

9. If a plant heterozygous for tallness is selfed, the F2 generation has both tall and dwarf plants. This proves the principle of ………
(a) Dominance
(b) Segregation
(c) Independent assortment
(d) Incomplete dominance

10. If hybrid red flowered plants of pea are crossed back to pure red flowered parent, the progeny will show ……..
(a) All red flowered plants
(b) All white flowered plants
(c) 50% red and 50% white flowered plants
(d) 3 red: 1 white flowered plant

11. Segregation and independent assortment of genetic material occur during ………….
(a) Mitosis
(b) Meiosis
(c) Meiosis II
(d) All of these

12. Which of the following is heterozygous for two pairs of alleles?
(a) TTRR
(b) TtRR
(c) Ttrr
(d) TtRr

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 


1.d
2.a
3.d
4.b
5.a
6.b
7.b
8.c
9.b
10.c
11.b
12.d
View Answers

 

 

+2 Class Physics Study Material
+2 Class Chemistry Study Material
+2 Class Biology Study Material
+2 Class Mathematics Study Material

+1 Class Mathematics Study Material

All About JEE (Advanced & Mains)
All About NEET
All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *