Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS (Biology) for +2 Class

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS (Biology)/ Previous Year asked  Important Questions on REPRODUCTION IN PLANTS (Biology)/ Top Ten Questions on REPRODUCTION IN PLANTS (Biology) /REPRODUCTION IN PLANTS (Biology)

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS (Biology) for +2 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS : ” REPRODUCTION IN PLANTS “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+2 (Medical ) class .The objective questions on “REPRODUCTION IN PLANTS ” (Biology) with answers for 10+2 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS

Importance Question on REPRODUCTION IN PLANTS

1. Parthenogenesis is :
(a) development of embryo without fertilization
(b) development of fruit without fertilization
(c) development of fruit without hormones
(d) development of embryo from egg without fertilization.

2. Male gametophyte of angiosperms is shed as :
(a) four celled pollen grain
(b) three celled pollen grain
(c) microspore mother cell
(d) anther.

3. Total number of meiotic division required for forming 100 zygotes/100 grains of wheat is :
(a) 100
(b) 75
(c) 125
(d) 50

4. Double fertilization and triple fusion were discovered by :
(a) Hofmeister
(b) Nawaschin and Guignard
(c) Leeuwenhoek
(d) Strasburger.

5. Perisperm is :
(a) remnant of endosperm
(b) persistent nuccllus
(c) peripheral part of endosperm
(d) disintegrated secondary nucleus.

6. Development of an organism from female gamete/’ egg without involving fertilization is :
(a) adventitive embryony
(b) polyembryony
(c) parthenocarpy
(d) parthenogenesis.

7. Nucellar embryo is :
(a) amphimictic haploid
(b) amphimictic diploid
(c) apomictic haploid
(d) apomictic diploid.

8. Generative cell was destroyed by laser but a normal pollen tube was still formed because :
(a) vegetative cell is not damaged.
(b) contents of killed generative cell stimulate pollen growth
(c) laser beam stimulates growth of pollen tube
(d) the region of emergence of pollen tube is not harmed.

9. Which is correct?
(a) gametes are invariably haploid
(b) spores are invariably haploid
(c) gametes are generally haploid
(d) both spores and gametes are invariably haploid.

10. A diploid female plant and a tetraploid male plant are crossed. The policy of endosperm shall be :
(a) tetraploid
(b) triploid
(c) diploid
(d) pentaploid

 

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

 

 

1. (d)
2. (b)
3. (c)
4. (b)
5. (b)
6. (d)
7. (d)
8. (a)
9. (a)
10. (a)

View Answers

 

 

+2 Class Physics Study Material
+2 Class Chemistry Study Material
+2 Class Biology Study Material
+2 Class Mathematics Study Material

+1 Class Mathematics Study Material

All About JEE (Advanced & Mains)
All About NEET
All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *