IMPORTANT QUESTION OF ENVIRONMENT


1. Salim Ali Centre for Ornithology and Natural history is located at ______

a) Pune
b) Hyderabad
c) Kerala
d) Coimbatore

2. Green Revolution in India was initiated by __________

a) M.S. Swaminathan
b) Sunderlal Bahuguna
c) Kurien
d) Medha Patkar

3. Who wrote the book ‘Violence of Green Revolution’

a)Vandana Siva
b) Sheela Dikshit
c) Menaka Gandhi
d) Arundhathi Roy.

4. The biggest award for environmental activities in India is given in the name of an individual. In whose name is it constituted?

a) Lal Bahadur Shasthri
b) Morarji Desai
c) Indira Gandhi
d) Kamaraj.

5. Expand GIS

a)Geographical Information System b) Geographical Information Source,
c)Geological Information System,
d) Geological Index System

6. MoEF means

a) Ministry of Forest and Energy
b) Ministry of Environment and Forests
c)Ministry of Fuel and Energy,
d) Management of Environment and Forestry

7. World wildlife week is observed during

a) First week of October
b) Last week of October
c) Third week of October

d) First week of September

8. Zoological Survey of India is at

a) Delhi,
b) Mumbai,
c) Kolkata
d) Chennai

9. World Forest day is celebrated on

a) 21st March
b) 5th June
c ) 1st Dec
d) 7th June

10. The book silent spring was written by

a) Madhav Gadgil,
b) Anil Agarwal,
c) Rachel Carson,
d) E.O.Wilson


1-d
2-a
3-a
4-c
5-a
6-b
7-a
8-c
9-a
10-c
View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *