Important Question on Revolt of 1857 History (Modern History) for all Competitive Exams

Important Question on Revolt of 1857

Important Question on Revolt of 1857 on 27th October 2017

Important Question on Revolt of 1857  / MCQ’s on Revolt of 1857/ MCQ’s on History / Important Questions on History/ MCQ’s on Revolt of 1857asked in previous year exams/ PDF of MCQ’s on Revolt of 1857 / MCQ’s on Revolt of 1857 with answers for all Competitive exams

Important Question on Revolt of 1857  (History) is an important topic for all upcoming competitive exams like SSC CGL , SSC MTS , PTET, PCS,IAS and etc.

Important Question on Revolt of 1857

Important Question on Revolt of 1857

 

1.Which one of the following was the historical significance of the Battle of Buxar 1764?

(a) It demonstrated the superiority of English arms over the combined Army of two of them is Iridium power

(b)it firmly established the Britishers masters of Bengal Bihar and Orissa

(c)it placed over the at the mercy of the English

(d) It formaly abolished the Mughal Empire

 

2.The State of Awadh was made a part of the British Empire in India through …………….. .

(a) The policy of doctrine of lapse

(b) the policy of subsidiary Alliance

(c)Mayo’s provincial settlement

(d) war against Gangadhar Rao

 

3.The East India Company secured the Diwani from …………….. .

(a) Sujauddaulah

(b) Aurangzeb

(c)Bahadur Shah

(d)Shah Alam II

 

4.Who was the last independent Nawab of Bengal?

(a) Siraj ud-daulah

(b) Mir Jafar Mir

(c)Qasim

(d) Nizamuddin

 

5.Who among the following was an Ally of Mir Qasim in the Battle of Buxar?

(a) Hyder Ali

(b) Maharaja Ranjit Singh

(c) Malhar Rao Holkar

(d) Shah Alam II

 

Important Question on Revolt of 1857

 

6.consider the following statements .

1. The Battle of Plassey was fought on 22nd October 1757

2. The Battle of Buxar was fought at the time when Peshwa Madhavrao was ruling the marathas

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) only 2

(d) none of these

 

7.When did the British government start ruling India directly?

(a) After the Battle of Plassey

(b) after the battle of Panipat

(c) after the war of Mysore

(d) after the sepoy mutiny

 

8.Who among the following was not involved in a conspiracy against Siraj Ud daulah?

(a) Manikchand

(b) Omi Chand

(c) Mohan Lal

(d) Clive

 

9.Kunwar Singh and Maulana Ahmedullah the revolt of 1857 at ………….. .

(a) Arrah and Faizabad

(b) Lucknow and Meerut

(c) arrah and Meerut

(d) Arrah and Lucknow

 

10.Which of the following was most important weakness of revolt of 1857?

(a) Lack of discipline among rebel sepoys

(b) the Rebels lacked coordination and union

(c) lack of modern weapons

(d) all of the above

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

1. D
2. C
3. B
4. B
5. B
6. D
7. B
8. C
9. B
10. C

 

View Answers

 

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for Study Material

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material for

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Follow us on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *