Important Questions of Problems on Trains (Mathematics) for all Competitive Exams

Important Questions of Problems on Trains

PROBLEMS ON TRAINS

Important Questions of Problems on Trains / Problems on Trains / Important Questions of Problems on Trains asked in previous year exams/ Top ten Important Questions of Problems on Trains for all upcoming competitive exams like IBPS Po, IBPS Clerk, RRB PO, RRB Clerk,SBI, SSC ,PCS, NDA JEE, UPSC, IAS etc.

Important Questions of Problems on Trains

Important Questions of Problems on Trains

1. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
A. 1 : 3
B. 3 : 2
C. 3 : 4
D. None of these

2. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
A. 240 m
B. 280 m
C. 300 m
D. None of these

3. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?
A. 230 m
B. 240 m
C. 260 m
D. 270 m

4. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
A. 5 sec
B. 6 sec
C. 7 sec
D. 10 sec

5. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
A. 5 sec
B. 4 sec
C. 6 sec
D. 10 sec

Important Questions of Problems on Trains

6. Train A, 600 mts long is running at 80 kmph will take how much time to cross a man sitting in another train which is 400 mtres long, running at 64 kmph in the opposite direction?
A. 600 m
B. 800 m
C. 1200m
D. 490m

7. The average speed of a train without stoppages is 48 kmph and average speed with stoppages is 40 kmph. How many minutes in an hour the train stops on an average?
A. 18 Km
B. 36 Km
c. 48 Km
D. 56 Km

8. Two trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:
A. 2 : 3
B. 4 : 9
C. 4 : 7
D. 4 : 3

9. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:
A. 9.5
B. 9.6
C. 10.2
D. 10.8

10.A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
A. 36 sec
B. 18 sec
C. 56 sec
D. 72 sec

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 


1. B
2. A
3. D
4. B
5. C
6. A
7. c
8. D
9. D
10.A

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Follow us on Facebook

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *