Important Questions on BIOMOLECULES (Biology) for +1 Medical Class

Important Questions on BIOMOLECULES

Top ten questions of BIOMOLECULES (Biology) for +1 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important Questions on BIOMOLECULES (Biology)/ Previous Year Important Questions on BIOMOLECULES (Biology)/ Top Ten Questions on BIOMOLECULES (Biology)

Important Questions on BIOMOLECULES: “BIOMOLECULES “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+1 (Medical ) class .The objective questions on “BIOMOLECULES” (Biology) with answers for 10+1 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

Important Questions on BIOMOLECULES

Important Questions on BIOMOLECULES (Biology)

1: Waxes from protective coating on:
(A) Leaves
(B) Fruits
(C) Animal’s skin
(D) All of these

2: The four nitrogenous bases which form the code words for DNA language are:
(A) ACTU
(B) UTAC
(C) AGTU
(D) AGCT

3: DNA and RNA differ in:
(A) Sugar only
(B) Sugar and purines
(C) Sugar and pyrimindines
(D) Sugar & phosphate

4: A bond formed between carboxylic acid and alcohol is:
(A) Ester bond
(B) Amide bond
(C) Phosphate bond
(D) Ionic bond

5: When amino acids in a polypeptide chain are arranged in spiral manner, it is called:
(A) Primary structure
(B) Secondary structure
(C) Tertiary structure
(D) Quaternary structure

6: The step of protein synthesis in which the information contained specific segment of DNA is copied into RNA is called :
(A) Transduction
(B) Translation
(C) Transformation
(D) Transcription

7: Choose the pair of terms that completes this sentence :
Nucleotides are to __________as ____________ are proteins.
(A) Aminoacids______Polypeptides
(B) Genes _______ Enzymes
(C) Nucleic acids _____ Amino acids
(D) Polymers _____ Peptides

8: Which of these terms includes all others in the list :
(A) Nucleic acid
(B) Purine
(C) Nucleotide
(D) Nitrogenous base

9: The compounds made up of simple repeating isoprenoid units are called :
(A) Neutral lipids
(B) Terpenoids
(C) Waxes
(D) All of these

10: The term Protein was coined by :
(A) Berzelius
(B) G.J. Murlder
(C) Bloor
(D) T.H. Morgan

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

 

 

1. D
2. D
3. C
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. B
10. A

View Answers

 

 

 

+1 Class Physics Study Material
+1 Class Chemistry Study Material
+1 Class Biology Study Material
+1 Class Mathematics Study Material

+2 Class Mathematics Study Material

All About NEET

All About JEE (Advanced & Mains)

All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *