IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY

IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY on 5th September 2017 .

“IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY” for SSC (CGL MAINS), IAS ,PCS, army clerk, Punjab govt test,central govt test, ppsc, upsc and all other upcoming competitive exams.

IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY for all competitive exams.

IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY

  1. The source of Sutluj lies in which Country/Area:

(a)          Nepal

(b)          Tibet

(c)           India

(d)          Pakistan

 

  1. Which of the following is not tributary of Indus River?

(a)          Hunza

(b)          Gilgit

(c)           Kosi

(d)          Kabul

 

  1. In ‘IUCN’ U stands :

(a)          Union

(b)          Under

(c)          Upper

(d)          None

 

  1. India’s first National Park is:

(a)          Ranthambore

(b)          Sariska

(c)          Manas

(d)          Jin Corbeett

 

  1. Bandipur National Park lie in

(a)          Jharkhand

(b)          Odisha

(c)           Jammu

(d)          Karnatka

 

  1. Hanguls are protected in which National Park?

(a)          Desert National Park

(b)          Dibru

(c)           Dachigam

(d)          Chanbodi

 

  1. Which National Park was first to come under the Project Tiger?

(a)          Jim Corbett

(b)          Eravikulam

(c)           Ranthambore

(d)          Manas

 

  1. Thein Dam constructed on which River:

(a)          Beas

(b)          Satluj

(c)           Ravi

(d)          Jhelum

 

  1. Gulf of Mannar is National Park of which state:

(a)          Tamil Naidu

(b)          West Bengal

(c)           Odisha

(d)          Karnaka

 

  1. The home of one-horned Rhino is:

(a)          Eravikulam

(b)          Ranthambore

(c)           Dachigam

(d)          Kaziranga

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

  1. b
  2. c
  3. a
  4. d
  5. d
  6. c
  7. a
  8. c
  9. a
  10. d

View Answers

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *