Important Questions on Inflation Targeting Economy for all Upcoming Competitive Exams

Important Questions on Inflation Targeting

Important Questions on Inflation Targeting / Important Question on Inflation Targeting (Economics) /Top Ten question on Inflation Targeting (Economics) / MCQ’s on Inflation Targeting (Economics) / Questions asked in previous year exams on Inflation Targeting (Economics)

 

Important Questions on Inflation Targeting

Important Questions on Inflation Targeting :

The announcement of an official target range for inflation is known as inflation targeting. It is done by central bank in an economy as a part of their monetary policy to realise the objective of a stable rate of inflation. India announced inflation targeting formally in February 2015.

1. What is the healthy range of inflation set for the financial year 2016-17?
(a) 2-5
(b) 2-4
(c) 2-6
(d) 2-7

 

2. RBI to publish a document of sources and forecasts of inflation after every ________ months?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12

 

3. _______ went for inflation targeting in 1989 for the 1st time in the world :
(a) Australia
(b) England
(c) USA
(d) New Zealand

 

4. India commended inflation targeting formally in _______ .
(a) February 2014
(b) January 2015
(c) February 2015
(d) February 2013

5. RBI to publish ______ targets of monetary policy.
(a) Procedural
(b) Operating
(c) Manual
(d) None of these

 

6. When there is a price rise of one or small group of commodities over a sustained period of time it is called _________ ?
(a) Hyper inflation
(b) Skewflation
(c) Galloping inflation
(d) Law Inflation

 

7. The Ration between GDP at current prices and GDP at constant prices is called ________ .
(a) GDP Inflator
(b) GDP equator
(c) GDP deflator
(d) GDP simulator

 

8. Impact of last year’s inflation on current year’s Inflation is called ________ .
(a) Null effect
(b) Base effect
(c) Constant effect
(d) Continous effect

 

9. India calculates its inflation on _____ Price indices.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

 

10. CPI –C, in this term C stands for :
(a) Collective
(b) Combined
(c) Collateral
(d) Concurrent

 

 

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

1. c
2. b
3. d
4. c
5. b
6. b
7. c
8. b
9. a
10. b

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *