Important Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology) for +2 Medical Class

Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology)

Top ten questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology) for +2 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology)/ Previous Year Important Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology)/ Top Ten Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology)

Important questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE: “MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE  “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+2 (Medical ) class .The objective questions on “MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE ” (Biology) with answers for 10+2 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

 

Important Questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE (Biology)

 

Important questions on MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE

 

1. All of the following are directly involved with translation except:
a. Ribosome’s
b.tRNA
c.amino Acids
d.DNA
e .mRNA

2. Carries the anticodon to the ribosome:
a. Ribosomal RNA
b .tRNA
c .RNA polymerase
d.DNA
e. mRNA

3. A catalytic form of RNA:
a.Ribosomes
b.rRNA
c.RNA polymerase
d.tRNA
e.mRNA

4. Carries the codons from the nucleus:
a.Ribosomes
b.tRNA
c.RNA polymerase
d.mRNA

5. What sequence of mRNA can be transcribed from the following DNA coding strand: TACGATCGATTTATT ?
a.ATGCTAGCTAAATAA
b.UAGCAUGCAUUUAUU
c.AUGCUAGCUAAAUAA
d. none of these

6. How many codons are contained in this mRNA sequences?
a.2
b.3
c.4
d.5

7. If this mRNA is translated into the protein how many amino acids would it contain?
a.2
b.3
c.4
d.5

8. IF this mRNA is translated into protein what is the sequence of amino acids contained in the resulting polypeptide.
a.Met-Leu-ALa-Lys
b.Tyr-Val-Glu-Lys
c.Met-Leu-ALa-Lys-Tyr
d.Met-His-ALa-Lys-Leu

9. Which is NOT a major function of the genetic material?
a. Catalyze chemical reactions
b. replicate itself c. undergo mutation
d. store information

10. One of Chargaff’s rules states that :
a. A + T = G + C.
b. A + G = T + C.
c. A = G, T = C.
d. A = C, T = G.

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 


1. d
2. b
3. c
4. d
5. c
6. d
7. c
8. a
9. a
10.a
View Answers

 

 

+2 Class Physics Study Material
+2 Class Chemistry Study Material
+2 Class Biology Study Material
+2 Class Mathematics Study Material

+1 Class Mathematics Study Material

All About JEE (Advanced & Mains)
All About NEET
All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *