Important Questions on Multiplier Economics for all Upcoming Competitive Exams

Important Questions on Multiplier Economics

Important Questions on Multiplier Economics / Important Question on Multiplier (Economics) / Important Questions on Multiplier /Top Ten question on Multiplier (Economics) / MCQ’s on Multiplier (Economics) / Questions asked in previous year exams on Multiplier (Economics)

Important Questions on Multiplier (Economics) :Keynes in his book “General Theory of Employment, Interest & Money’ in 1936 developed the concept of investment multiplier. It relates to the change in income to the change in Investment. The number of times income increases as a result of increase in the level of investment is known as Multiplier.

K = ∆Y/∆I [∆Y=Change in income,∆I=Change in investment,K=Multiplier]

 

Important Questions on Multiplier Economics

1. The value of multiplier determined by :
(a) Marginal Propensity to consume
(b) Marginal Propensity to save
(c) Investment
(d) Expenditure

2. There is a ________ relationship between Marginal Propensity to consume and multiplier.
(a) Opposite
(b) Direct
(c) Parallel
(d) No relation

3. Keynes ‘concept of Multiplier is ________ Concept.
(a) Dynamic
(b) Rigid
(c) Static
(d) All of the above

4. If investment is increased only once, it will result into change in income only once, it is called :
(a) Continuous injections
(b) Single injections
(c) Withdrawal
(d) None of these

5. Effect of multiplier will be permanent if there will be________ injections of investment.
(a) Large
(b) Continuous
(c) Irregular
(d) Daily

Important Questions on Multiplier Economics

6. Factors responsible for lowering the value or multiplier is known as :
(a) Injections
(b) Interruption
(c) Leakages
(d) Savings

7. Leakages of multiplier includes:
(a) Idle savings
(b) Paying of old debts
(c) Import
(d) All of the above

8. If increase in investment leads to increase in employment everywhere, it is called:
(a) Invest multiplier
(b) Employment multiplier
(c) Foreign Trade multiplier
(d) None of these

9. Size of Multiplier also depends upon :
(a) Induce investment
(b) Autonomous investment
(c) Both (a) & (b)
(d) Foreign investment

10. If Marginal Propensity to consume is high, they will spend high percentage of their income on ____________.
(a) Investment
(b) Consumption
(c) Spending
(d) All of the above

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. a
2. b
3. c
4. b
5. b
6. c
7. d
8. b
9. c
10. b

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *