Important Questions on New Industrial Policy for all Upcoming Competitive Exams

Important Questions on New Industrial Policy

Important Questions on New Industrial Policy / Questions on New Industrial Policy  /Important Question on New Industrial Policy (Economics) /Top Ten question on New Industrial Policy (Economics) / MCQ’s on New Industrial Policy (Economics) / Questions asked in previous year exams on New Industrial Policy (Economics)

Important Questions on New Industrial Policy

Important Questions on New Industrial Policy

After Independence, the first Industrial Policy was declared on April 6, 1948 by the then Union Industry Minister Mr. Shyama Prasad Mukherjee. This Policy established a base for mixed & controlled Economy in India and clearly divided the Industrial sectors into Private & Public sectors. Later on 1948 Industrial Policy was replaced by new Industrial Policy Resolution on April 30, 1956. In June 1991, Narsimha Rao Govt. took over Charge and liberalization was observed in the economy.

Important Questions on New Industrial Policy

 

1. The first Industrial Policy was declared on :
(a) April 10, 1948
(b) April 6, 1948
(c) April 6, 1949
(d) April 10, 1949

 

2. The first Industrial Policy divided the Industrial Sectors into _____ sectors.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

 

3. The objective of Industrial Policy Resolution April 30,1956 was :
(a) Mixed & controlled Economy
(b) Capitalist Economy
(c) Socialistic Pattern of Society
(d) Mixed Economy

 

4. The New Industrial Policy, June 1991 was given by :
(a) Mr. Shyama Prasad Mukherjee
(b) Raja Ram Mohan Rai
(c) Manmohan Singh
(d) Narsimha Rao

 

5. What are the objectives of Industrial Policy 1991?
(a) Liberalisation
(b) Build-on Past Industrial achievements
(c) Making Indian Industry Internationally Competitive
(d) All of the above

 

Important Questions on New Industrial Policy

 

6. What were the Policy measures of New Industrial Policy 1991?
(a) Liberalising FDI
(b) Liberalising Licensing Policy
(c) Both (a) & (b)
(d) To provide employment opportunities

 

7. According to NIP, Area rescued for Public Sector are:
(a) Atomic Energy
(b) Railway Operation
(c) Hazardous Chemicals
(d) All of the above

 

8. How many Industries now require compulsory license for industries?
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2

 

9. In respect of projects not covered under licensing the Industrial undertaking shall file a__________ with secretariat for Industrial Assistance.
(a) Articles of Association
(b) Memorandum
(c) Certificate
(d) None of these

 

10. The first industrial Policy 1948, was given by :
(a) Atal Bihari Vajpayee
(b) Mr. Shyama Prasad Mukherjee
(c) Narmisha Rao
(d) Indira Gandhi

 

 

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

1. b
2. b
3. c
4. d
5. d
6. c
7. d
8. a
9. b
10. b

 

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *