IMPORTANT QUESTIONS ON NUTRITION FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

IMPORTANT QUESTIONS ON NUTRITION

IMPORTANT QUESTIONS ON NUTRITION on 24th October 2017 .

 

” IMPORTANT QUESTIONS ON NUTRITION ” for  IAS ,PCS, SSC (CGL MAINS),army clerk, Punjab govt test,central govt test, ppsc, upsc and all other upcoming competitive exams.

IMPORTANT QUESTIONS ON NUTRITION

 

IMPORTANT  QUESTIONS ON NUTRITION for all competitive exams.

 

 

1. The breakdown of complex components of food into simpler substances is called ( ).
a. Digestion
b. Nutrition
c. Breathing
d. Respiration

2. The set of teeth that exists in the mouth during the period from six to eight years of a human being are called ………………
a. Permanent teeth
b. Premolar teeth
c. Molar teeth
d. Milk teeth

3. The stomach is a thick –walled bag of shape ( ).
a. V- shape
b. U-shape
c. X- shape
d. Z- shape

4. The function of the digestive juices present in the stomach is to breakdown ( ).
a. the proteins into simpler substances
b. Starch into sugars
c. Fats into juices
d. Food into gases

5. The largest gland in the human body is  ……………
a. Oesophagus
b. Salivary gland
c. Liver
d. Villi

6. Length of small intestine is ( ).
a. 10.5m long
b. 40m long
c. 23.4m long
d. 7.5m long.

7. The process of digestion taking place in grass- eating animals is called ( ).
a. Egestion
b. Rumination
c. Assimilation
d. Absorption

8. Diarrhoea is caused due to ( ).
a. Infection
b. Indigestion
c. Poisoning
d. All of the above

9. Plenty of boiled water mixed with a pinch of salt and sugar dissolved in it is called ( ) .
a. An Acid
b. A base
c. An indicator ;
d. Oral Rehydration solution

10. Single celled organism among the following is ( ).
a. Human being
b. Yeast
c. Cow
d. Amoeba

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. b
2. c
3. d
4. d
5. c
6. b
7. b
8. d
9. b
10. d

View Answers

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *