Important Questions on Perfect Competition (Economics) for all Competitive Exams

Important Questions on Perfect Competition (Economics)

Important Questions on Perfect Competition (Economics) /Top Ten question on Perfect Competition (Economics) / MCQ’s on Perfect Competition (Economics) / Questions asked in previous year exams on Perfect Competition(Economics)

Perfect Competition (Economy) is a market in which there are many firms selling homogeneous products, large no. of buyers, free entry of firms, perfect knowledge among buyers and sellers of existing market conditions and free mobility of factors of production among alternative uses. Equilibrium price of the commodity is determined by the industry at that point at which market demand for that commodity is equal to aggregate supply by the Industry.

 

Important Questions on Perfect Competition (Economics)

Important Questions on Perfect Competition (Economics)

1. In perfect competition, there are large no. of _______ .
(a) Buyers
(b) Sellers
(c) Firms
(d) Both (a) and (b)

2. Under perfect Competition ,price or average revenue of the product is equal to :
(a) Marginal Revenue
(b) Total Revenue
(c) Average Cost
(d) None of these

3. In Perfect Competition, price of the Commodity is determined by :
(a) Firm
(b) Industry
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

4. In very short run, price of perishable goods is determined by :
(a) Demand
(b) Supply
(c) Revenue
(d) All of the these

5. In short period, supply curve of the Industry is:
(a) Inelastic
(b) More elastic
(c) Parallel to OX- axis
(d) Parallel to OY- axis

Important Questions on Perfect Competition (Economics)

 

6. Which kind of price prevails in market in Long-run?
(a) Sub-Normal Price
(b) Market Price
(c) Normal Price
(d) All of these

7. In perfect Competition market, Industry set the price of the Commodity ,where:
(a) Demand = Supply
(b) Demand > Supply
(c) Demand < Supply
(d) Demand / Supply

8. Assumptions of perfect Competition are :
(a) Lack of Transport Cost
(b) Lack of Selling Cost
(c) Same Price
(d) All of these

9. Firm is a Price _______ in case of Perfect Competition.
(a) Taker
(b) Maker
(c) Alterer
(d) None of these

10. According to marshall, shorter the Period, greater will be the influence of _______ and lager the period, greater will be the influence of _______ on price.
(a) Supply, demand
(b) Demand , Supply
(c) Demand , demand
(d) Transaction, money

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. d

2. a
3. b
4. a
5. b
6. c
7. a
8. d
9. a
10. b

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *