Important Questions on Polity For all Upcoming Competitive Exams

Important Questions on Polity

Important Questions on Polity on 24th October 2017

Important Questions on Polity /MCQ’s on Polity / Questions on Polity/ Questions on Polity asked in previous year exams/ PDF of Questions on Polity / Miscellaneous Questions on Polity with answers for all Competitive exams

Important Questions on Polity is an important topic for all upcoming competitive exams like SSC CGL , SSC MTS , PTET, PCS,IAS and etc.

 

Important Questions on Polity

 

Important Questions on Polity

 

1. Which of the following acts introduced communal electorate in India?

(a) Indian Council act 1861

(b) Indian Council act 1892

(c) Indian Council act 1909

(d) Government of India Act 1935

 

2. The first definite step to provide parliamentary control over East India company was taken by …………. .

(a) The regulating act 1773

(b) the Pitt’s India Act 1784

(c) the Charter act of

(d) 1793 the Charter act 1813

 

3. The Monopoly of Indian trade of the East India company was abolished by ………….. .

(a) the regulating act 1773

(b) charter act 1813

(c) charter act 1833

(d) Government of India Act 1858

 

4. The constitution of India came into force on …………….. .

(a) 9th December 1946

(b) 26th January 1949

(c) 26 January 1950

(d) 26 November 1951

 

5.The order of following words seen in Preamble is …………… .

1. DEMOCRATIC

2. SOCIALIST

3. SOVEREIGN

4. SECULAR

5. REPUBLIC

(a) 3, 2, 4, 1, 5

(b) 2, 3, 4, 1, 5

(c) 3, 2, 1, 4, 5

(d) 3, 1, 2, 5, 4

 

Important Questions on Polity

 

6.The three words – liberty, equality and fraternity- mentioned in our Preamble have been taken from …………. .

(a) Russian revolution

(b) American Civil War

(c) French Revolution

(d) None of the above

 

7. At which case,the Supreme Court specifically opined that Preamble isnota part of the Constitution.

(a) Berubari Union case (1960)

(b) Kesavananda Bharati case (1973)

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above

 

8. Which of the following is ‘TRUE’ about Preamble ?

(a) It is a source of power to legislature and a source of prohibition upon the powers of legislature

(b) It is Justiciable

(c) Its provisions are enforceable in courts of law

(d) None of the above

 

9 . Which of the following is described as the ‘Soul of the Constitution’?

(a) Fundamental Right

(b) Fundamental Duties

(c) Directive Principles for State Policy

(d) Preamble

 

10.Who composed the song Vande Mataram?

(a) Shree Auribindo Ghosh

(b) Bankim Chandra Chatterji

(c) Rabindranath Tagore

(d) Satyajit Ray

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

1. b
2. b
3. b
4. b
5. d
6. b
7. d
8. b
9. b
10. a

View Answers

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for Study Material

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *