Important Questions on Principles and Processes (Biology) for +2 Medical Class

Questions on Principles and Processes (Biology)

Top ten questions on Principles and Processes (Biology) for +2 Medical  ,NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important Questions on Principles and Processes (Biology)/ Previous Year Important Questions on Principles and Processes (Biology)/ Top Ten Questions on Principles and Processes(Biology)

Important questions on Principles and Processes: ” Principles and Processes” is extremely important topic of Biology for students of 10+2 (Medical ) class .The objective questions on ” Principles and Processes” (Biology) with answers for 10+2 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

 

Important questions on Principles and Processes

 

Important Questions on Principles and Processes (Biology)

1. Stem cells are capable of :
A. self renewal
B. potency
C. both A and B
D. none of above

2. A technique that measures degree of genetic similarity between pools of DNA sequences is called:
A. Annealing
B. denaturation
C. hybridization
D. none of above

3. λ phage vector can carry up to :
A. 20 kb fragments
B. 30 kb fragments
C. 40 kb fragments
D. 50 kb fragments

4. In gel electrophoresis fragments are separated on basis of :
A. size
B. charge
C. both A and B
D. none of above

5. For cloning to occur, bacteria’s plasmid’s must be cut by:
A. restriction enzymes
B. polymerase enzyme
C. helicase enzyme
D. gyrase enzyme

6. A molecular technique in which DNA sequences between two oligonucleotide primers can be amplified is known as :
A. southern blotting
B. northern blotting
C. polymerase chain reaction
D. DNA replication

7. The Southern blotting technique depends on :
A.similarities between the sequences of probe DNA and experimental DNA
B.similarities between the sequences of probe RNA and experimental RNA
C.similarities between the sequences of probe protein and experimental protein
D.the molecular mass of proteins

8. Problems in obtaining large amounts of proteins encoded by recombinant genes can often be overcome by using :
A.BACS
B. expression vectors
C.YACS
D.all of these

9. Agrobacterium tumefaciens is:
A. a disease in humans that causes loss of sight
B. a bacterium that can be used to introduce DNA into plants
C. a fungi that is used to produce antibiotics in large amounts
D. a disease in humans that causes loss of weight

10. In genetic engineering, a chimera is:
A. an enzyme that links DNA molecules
B. a plasmid that contains foreign DNA
C. a virus that infects bacteria
D. a fungi

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

1. C
2. C
3. C
4. C
5. A
6. C
7. A
8. D
9. B
10. B

View Answers

 

 

+2 Class Physics Study Material
+2 Class Chemistry Study Material
+2 Class Biology Study Material
+2 Class Mathematics Study Material

+1 Class Mathematics Study Material

All About JEE (Advanced & Mains)
All About NEET
All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *