Important Questions on Rent (Economics) for all Competitive Exams

Important Questions on Rent (Economics)

Important Questions on Rent (Economics) :‘Rent’ is one of the main topics in the Economics subject and it is of utmost importance for all those candidates who are preparing for the Government Competitive Exams like UPSC, IAS, PSC, NDA, SSC, CTET/ PSPET/ PTET etc.

But first of all, what is ‘Rent’?

Important Questions on Rent (Economics)

Rent: In economics, the term rent is applied only for payments made for factors of production which are in imperfectly elastic supply, with land as the main example. Classical economists considered rent as an income arising out of the service of land. Supply of land, for an economy, is fixed or perfectly inelastic. But according to modern Economists part of the income or total income of each factor of production can be rent. Modern meaning of rent is based on the concept of opportunity cost. The amount by which actual earning of a factor is higher than its transfer earning is called rent.

Rent = Actual Earning – Transfer Earning

Important Questions on Rent (Economics)

 

  1. Rent is paid for the use of the service of :

(a) Goods

(b) Capital

(c) Land

(d) Labour

 

  1. Which among the following is not a kind of rent?

(a) Economic Rent

(b) Scarcity Rent

(c) Differential Rent

(d) Physical Rent

 

  1. Ricardian theory of Rent discusses:

(a) Fertility and Scarcity of land

(b) Economic condition of a land

(c) Law of increasing returns

(d) None of these

 

  1. Extensive cultivation means:

(a) More land is used for production

(b) More units of labour is used

(c) More units of capital is used

(d) All of the above

 

Important Questions on Rent (Economics)

 

  1. Intensive Cultivation means:

(a) Law of diminishing returns

(b) More and more units of land and labour is used

(c) Law of increasing returns

(d) Law of constant returns

 

  1. Transfer Earning or Opportunity Cost refers to:

(a) Earning of a factor in next best alternative

(b) Earning of a factor in previous alternative

(c) Earning of a factor in present alternative

(d) Earning of a factor in the coming years

 

  1. Rent is determined under Modern Theory upon:

(a) The equilibrium of demand & supply of land

(b) The fertility of the land

(c) The scarcity of the land

(d) All of the above

 

  1. Modern theory of rent has classified factors of production into 2 parts. They are:

(a) Long & short term factors

(b) Specific and non-specific factors

(c) Scarcity of factors & Non-scarcity of factors

(d) None of these

 

  1. Supply of land according to modern theory is:

(a) Fixed

(b) Limited

(c) Short

(d) Infinite

 

  1. Formula of rent according to modern theory of rent is:

(a) Rent =  Actual Earning  = Transfer Earning

(b) Rent = Actual Earning  – Transfer Earning

(c) Rent =  Actual Earning   (Transfer Earning)

(d) Rent = Actual Earning  ≥ Transfer Earning

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 


1. c
2.d
3. a
4. a
5. b
6. a
7. a
8. b
9. a
10. b
View Answers

 

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *