Important Questions on The Living World (Biology) for +1 Medical Class

Important Questions on The Living World (Biology)

Important Questions on The Living World (Biology) / Previous Year Important Questions on The Living World (Biology)/ Top Ten Questions on The Living World (Biology)

Important Questions on The Living World (Biology) : “The Living World  “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+1 (Medical ) class .The objective questions on ” The Living World ” (Biology) with answers for 10+1 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

Top ten questions of  The Living World (Biology) for +1 Medical  , NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important Questions on The Living World (Biology)

Important Questions on The Living World (Biology)

 

Important Questions on The Living World (Biology)

1. Which one of the following is not a correct statement?
A. A museum has a collection of photographs of plants and animals.
B. The key is a taxonomic aid for identification of specimens.
C. Herbarium houses dried, pressed and preserved plants specimens.
D. Botanical gardens have a collection of living plants for reference.

Q.2. The common characteristics between tomato and potato will be maximum at the level of their ……………… .
A. Family
B. Order
C. Division
D. Genus

Q.3. Which one of the following organisms is scientifically correctly named, correctly printed according to the International Rules of Nomenclature and correctly described?
A. Musca domestica – the house lizard, a reptile
B. Plasmodium falciparum – a protozoan pathogen causing the most serious type of malaria.
C. Felis Tigris – the Indian tiger, well protected in Gir forests.
D. E.coli – full name Entamoeba coli, a commonly occurring bacterium in the human intestine.

Q.4. Which one of the following animals is correctly matched with its particular taxonomic category?
A. tiger – Tigris, species
B. cuttlefish – Mollusca, class
C. humans – primate, family
D. housefly – Musca, order

 

Important Questions on The Living World (Biology)

 

Q.5. Which one of the following aspects is an exclusive characteristic of living things?
A. Isolated metabolic reactions in vitro
B. Increase in mass from inside body
C. perception of events happening in the environment and their memory
D. the increase in mass by the accumulation of material both on the surface as well as internally

Q.6. ICBN stands for ………………….. .
A. International Code of Botanical Nomenclature
B. International Congress of Biological names
C. Indian code for Botanical Nomenclature
D. Indian Congress of Biological Names

Q.7. The living Organisms can be unexceptionally distinguished from the non-living things on the basis of their ability for ……………. .
A. Interaction with the environment and progressive evolution
B. Reproduction
C. Growth and movement
D. Responsiveness to touch

Q.8. One of the most important functions of botanical gardens is that …………… .
A. They provide a beautiful area for recreation
B. One can observe tropical plants there
C. They allow ex-situ conservation of germplasm
D. They provide the natural habitat for wildlife

Q.9. Species are considered as …………….. .
A. Real basic unit of classification
B. The lowest units of classification
C. Artificial concept of human mind which cannot be defined in absolute terms
D. Real units of classification devised by taxonomists

Q.10. Biosystematics aims at …………………. .
A. The classification of organisms based on broad morphological characters
B. Delimiting various taxa of organisms and establishing their relationships
C. The classification of organisms based on their evolutionary history and establishing their phylogeny on the totality of various parameters from all fields of studies
D. Identification and arrangements of organism on the basis of their cytological characteristics

 

 

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

 

 

1. A
2. A
3. B
4. A
5. C
6. A
7. D
8. C
9. A
10. C

View Answers

 

 

 

+1 Class Physics Study Material
+1 Class Chemistry Study Material
+1 Class Biology Study Material
+1 Class Mathematics Study Material

+2 Class Mathematics Study Material

All About NEET

All About JEE (Advanced & Mains)

All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *