Mathematical Operations for SSC CGL 2018 ,Railway/Bank Exams & all others Competitive Exams

Mathematical Operations

Mathematical Operations / Mathematical Operations for SSC CGL 2018 / Mathematical Operations Reasoning / Mathematical Operations Reasoning Problems /Mathematical Operations Reasoning Questions with Answers /Mathematical Operations Reasoning Questions/Important Question on Mathematical Operations /Important Question on Mathematical Operations /Mathematical Operations Reasoning Miscellaneous Questions/ Previous Year asked Important Questions of Mathematical Operations / Top Ten Questions of Mathematical Operations / Mathematical Operations Verbal Reasoning /Mathematical Mental Ability Questions /Mathematical Operations for SBI Clerk 2018 / Mathematical Operations for SBI PO 2018 / Mathematical Operations for All Competitive Exams

Mathematical Operations for SBI Clerk/PO & SSC CGL 2018 

Mathematical Operations  : Mathematical Operations  is a very important topic of Verbal Reasoning.We are here with TOP TEN Questions of Mathematical Operations  for Today. Mathematical Operations is very important and scoring for the students who are preparing for upcoming Bank Exams like SBI Clerk ,SBI PO, Railway Exams , SSC CGL ,SSC CHSL Exams ,IBPS RRBs, IBPS PO and other competitive Exam  (PCS, IAS, IB, NICL, ETC.).

Mathematical Operations

 

Mathematical Operations for SSC CGL 2018

 

Directions (1): In this question, α stands for ‘equal to’; β for ‘greater than’; γ for ‘less than’ and δ for ‘not equal to’. 
Q1. If 6x α 5y and 2y β 3z, then 
(a) 2x β 3z
(b) 4x β 3z
(c) 2x γ z
(d) 4x α 3z

 

Directions (2): In this question, if the given interchanges are made in signs and numbers, which one of the four equations would be correct? 
Q2. Given interchanges : Signs + and – and number 4 and 8 
(a) 4 ÷ 8 – 12 = 16
(b) 4 – 8 + 12 = 0
(c) 8 ÷ 4 – 12 = 24
(d) 8 – 4 ÷ 12 = 8

 

Q3. If ÷ implies =, × implies <, + implies >, – implies ×, > implies ÷, < implies +, = implies -, identify the correct expression.  
(a) 1 – 3 > 2 + 1 – 5 = 3 – 1 < 2
(b) 1 – 3 > 2 + 1 × 5 = 3 × 1 > 2
(c) 1 × 3 > 2 + 1 × 5 × 3 – 1 > 2
(d) 1 – 3 > 2 + 1 × 5 + 3 – 1 > 2

 

Q4. If > denotes +, < denotes -, + denotes ÷, – denotes =, = denotes ‘less than’ and × denotes ‘greater than’, find which of the following is a correct statement.
(a) 3 + 2 > 4 = 9 + 3 < 2
(b) 3 > 2 > 4 = 18 + 3 < 1
(c) 3 > 2 < 4 × 8 + 4 < 2
(d) 3 + 2 < 4 × 9 + 3 < 3

 

Q5. If + means ×, × means -, ÷ means + and – means ÷, then which of the following gives the result of 625 – 25 ÷ 5 + 20 × 3 + 10? 
(a) 77
(b) 95
(c) 88
(d) 137

 

Q6. In the following equation, select correct combination of mathematical signs to replace z and balance the equation.
200 z 10 z 15 z 70 z 20
(a) +, –, ×, =
(b) ÷, +, =, –
(c) –, ×, =, –
(d) –, ×, +, =

 

Q7. If ‘+’ means ‘divided by’, ‘−’ means ‘add’, ‘×’ means ‘minus’ and ‘/’ means ‘multiplied by’, what will be the value of the following expression?
[{(23 × 10) – (9/3)} + (13 – 7)]/0
(a) infinite
(b) 0
(c) 100
(d) 111

Q8. If ‘+’ shows ‘÷’ ‘-’ shows ‘=’, ‘×’ shows ‘+’, ‘÷’ shows ‘>’, ‘=’ shows ‘<’, ‘>’ shows ‘×’ and ‘<’ shows ‘-’ then the correct expression is-
(a) 5 + 2 × 1 = 3 + 14 > 11
(b) 5 > 2 × 1 – 3 > 4 < 1
(c) 5 × 2 < 1 – 3 < 4 × 11
(d) 5 < 2 × 1 ÷ 3 > 4 × 11

 

Q9. If the given interchanges namely: sings + and ÷ and numbers 2 and 4 are made in signs and numbers, which one of the following four equations would be correct?  
(a) 2 + 4 ÷ 3 = 3
(b) 4 + 2 ÷ 6 = 1.5
(c) 4 ÷ 2 + 3 = 4
(d) 2 + 4 ÷ 6 = 8

Q10. If the given interchanges namely: sings – and + and numbers 7 and 8 are made in signs and numbers, which one of the following four equations would be correct?  
(a) 7 + 8 – 12  = 3
(b) 8 + 7 – 12  = 12
(c) 7 – 8 + 3 = 4
(d) 8 + 7 – 6 = 5

 

 

Coaching  for Bank PO/ Clerk:

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for Bank Exams . Highly qualified faculty of each subject of Bank Exams i.e Maths , Reasoning, English, Banking awareness and General awareness is available at education world .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for Bank Exams students are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to Bank Examsstudents.
The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the Bank Exams  students to crack Bank Exams Exam. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

1. b
2. b
3. d
4. c
5. b
6. c
7. b
8. b
9. d
10. d

View Answers

 

 

 

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

Examination Calendar 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *