MCQS ON GEOGRAPHY Miscellaneous Questions for all upcoming Competitive Exams

MCQs ON GEOGRAPHY Miscellaneous Questions for all upcoming Competitive Exams

MCQs ON GEOGRAPHY on 19th September 2017 .

MCQs on GEOGRAPHY/ Important Questions of GEOGRAPHY Miscellaneous / GEOGRAPHY Miscellaneous Questions asked in previous year exams/ PDF of GEOGRAPHY Miscellaneous Questions / GEOGRAPHY Miscellaneous Questions with answers for all Competitive exams

MCQs ON GEOGRAPHY for SSC (CGL MAINS), IAS ,PCS, army clerk,punjab govt test,central govt test,ppsc,upsc and all other upcoming competitive exams.

MCQs ON GEOGRAPHY Miscellaneous Questions for all competitive exams.

MCQs ON GEOGRAPHY

1. Which one of the following is generally found in sedimentary rocks?
a. Basalt
b. Silica
c. Shale
d. Magnesium

2. The earth’s crust is the thinnest…..
a. under mountain range
b. under continental masses
c. at oceanic bottoms
d. at mid – Atlantic ridge

3. Which of these is not responsible for the formation of igneous rocks ?
a. Sedimentary
b. Liquid rock
c. Magma
d. lava

4. Magma that cools slowly beneath the earth’s surface produce……
a. ore minerals
b. intrusive igneous rocks
c. Metamorphic rocks
d. extrusive igneous rocks

5.In which type of rocks would you expect to find fossil ?
a. granite
b. obsidian
c. shale
d. Marble

6. Which is the main crop of Laterite soil ?
a. tea
b. Rice
c. Saffron
d. Cotton

7. At which place Alaknanda and Bhagirathi meets and take the name ganga?
a. Devprayag
b. Allahabad
c. Haridwar
d. Rishikesh

8. The part of river ganga which flow into Bangladesh is Known as…….
a. kosi
b. Tista
c. Padma
d. Narmada

9. Which of following is not tributaries of Ganga………
a. kosi
b. Son
c. Ramaganga
d. Hunza

10. In which state ganga not passes through ………..
a. Haryana
b. W. Bengal
c. Bihar
d. Jharkhand

11. Farakka Barrage is part of which state………
a. W. Bengal
b. Bihar
c. Assam
d. Jharkhand

12. In how many time zones the world is divided?
a. 12
b. 24
c. 15
d.180

13. Through which continent does the Tropic of cancer, Tropic of Capricorn and Equator pass ?
a. Europe
b. Africa
c. S. America
d. Asia

14. Equator does not pass through which of the following continent ?
a. Asia
b. S. America
c. Africa
d. Europe

15. For every degree longitude covered time change by…………
a. 4 min
b. 3 min
c. 2 min
d. 5 min

 

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. b
2. c
3. a
4. b
5. c
6. a
7. a
8. c
9. c
10. a
11. a
12. b
13. b
14. d
15. a

View Answers

 

Online Test Series for Bank/SSC 

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Follow us on Facebook

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for Study Material

Click here for CSAT Study Material

Click here to view some Achievements of Education World  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *