MCQ’s ON GEOGRAPHY FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

MCQ’s ON GEOGRAPHY

MCQ’s ON GEOGRAPHY on 12th October 2017 .

MCQ’s ON GEOGRAPHY for SSC (CGL MAINS), IAS ,PCS, army clerk, Punjab govt test,central govt test, ppsc, upsc and all other upcoming competitive exams.

MCQ’s ON GEOGRAPHY/ IMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY for all competitive exams.

MCQ's ON GEOGRAPHY

MCQ’s ON GEOGRAPHY FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. Which ridge has examples of volcanoes caused by “divergent tectonic plates” pulling apart ?
a. Pacific ring of fire
b. Mid Atlantic Ridge
c. Both (a) and (b)
d. None of these

2. Volcanoes are usually located on:
a. Divergent plate boundaries
b. Convergent plate boundaries
c. Hotspots
d. All of them

3.Magma contains the contents of:
a. Silica
b. Aluminum
c. Magnesium
d.None of these

4. Mouth of volcanoes is called …………… .
a. crater
b. vent
c. stalactite
d. stalagmite

5. Moraines are debris deposited by :
a. Rivers
b. Sea-waves
c. Winds
d. Glaciers

6. Strait located between India and Srilanka :
a. Palk strai
b. cook
c. malaca
d. durbon

7. Longest range in Himachal :
a. kailash
b. ladakh
c. karakoram
d. pirpanjal

8.Shivalik in Arunachal Prades is called  ………….. .
a. miaikal
b. nilgiri
c. mishmi
d. bodo

9. When Brahmaputra enter into India it enter through ………………….. .
a. Asom
b. Arunachal Prades
c. Sikkim
d. West BengalIMPORTANT QUESTIONS ON GEOGRAPHY FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

10. Biggest River Island in Brahmaputra is ……………….  .
a. Greenland
b. microbar
c. Maule
d. Pataki

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. b
2. d
3. a
4. a
5. d
6. a
7. d
8. c
9. b
10. c

View Answers

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *