Polity Question for UPSC ,PCS, IAS, SSC and other Competitive Exams.

Polity Question for UPSC

Polity Question for UPSC on 14th November 2017

Polity Question for UPSC / Important Questions on Polity /MCQ’s on Polity / Questions on Polity/ Questions on Polity asked in previous year exams/ PDF of Questions on Polity / Miscellaneous Questions on Polity with answers for all Competitive exams

Polity Question for UPSC , SSC CGL , SSC MTS , PTET, PCS,IAS and etc.

 

Polity Question for UPSC

 

Polity Question for UPSC

 

1. Which is the national flower of India?

a) Black Orchid

b) Nelumbo Nucifera

c) Rose

d) Daisy

 

2.Which of the following are the first and last month of the Indian National Calendar which is based on Saka Era?

a) First month: Chaitra, Last month: Phalguna

b) First month: Vaishaka, Last month: Magha

c) First month: Ashadha, Last month: Pausha

d) First month: Ashadha, Last month: Kartika

 

3. National Pledge of India was originally composed in which language?

(a) Gujarati

(b) Telugu

(c) Urdu

(d) Bengali

 

4. What is meant by a Court of Record?

(a) The court that maintainsrecords of all lower courts.

(b) The court that is competent to give directions and issue writs.

(c) The court that can punish for its contempt.

(d) The court that preserves all its records.

 

5. in which of the following cases Supreme Court has held that the Preamble forms part of the constitution?

(a) Union of India vs Dr Kohli

(b) Banarsi Das vs State of UP

(c) Bommai vs Union of India

(d) Malak singh vs State of Punjab

 

Polity Question for UPSC

6.Andhra Pradesh was created as a linguistic state in …………… .

(a) 1950

(b) 1953

(c) 1956

(d) 1961

 

7. which Amendment Act introduced changes in the Preamble to the Indian Constitution?

(a) 44th Constitutional Amendment Act

(b) 42nd Constitutional Amendment

(c) 56 constitutional amendment act

(d) It has never been amended

 

8. At the time of enactment of the constitution which one of the following ideals was not included in the preamble?

(a) Liberty

(b) Equality

(c) Socialist

(d) Justice

 

9. the Government of India Act 1935 was based on ……. .

(a) The principle of federation and parliamentary system

(b) The principle of succession of the British Indian provinces

(c) Acceptance of the idea of a constituent assembly to draft a constitution

(d) None of the above

 

10.Dyarchy was first introduced under :

(a) Morley Minto reforms

(b) Mont ford reforms

(c) Simon commission

(d) Government of India Act 1935

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

1. a
2. d
3. b
4. b
5. a
6. d
7. b
8. c
9. d
10.d

View Answers

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for Study Material

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *