RIVERS OF INDIA

1. The origin of Beas is:
A.Veri Nag in Kashmir
B.Beas Kund
C.Kailash
D.Man Talai glaciers
E.None of these

2. Gomati is the tributaries of:
A.Brahmaputra
B.Mahanadi
C.Ganga
D.Yamuna
E.None of these

3- Which one of the following is the largest lagoon in India?
A.Vembanad lagoon
B.Chilka lagoon
C.Pulicat lagoon
D.Kolleru
E.None of these

4- Damodar river rises in:
A.Chota Nagpur plateau
B.Naga hills
C.Satpura range
D.Himalaya range
E.None of these

5- Mahanadi river rises in:
A.Amarkantak
B.Satpura
C.Vindhyachal
D.Sihava
E.None of these

6- Which is the largest river in south India?
A.Cauvery
B.Krishna
C.Godavari
D.Tapti
E.None of these

7- The river Godavari rises in the:
A.Vindhyas
B.Satpura range
C.Sahyadri
D.Naga hills
E.None of these

8- River Indus originates from:
A.Hindukush range
B.Himalayan range
C.Karakoram range
D.Kailash range
E.None of these

9- The river with highest tidal bore in India is:
A.Cauvery
B.Mahanadi
C.Hoogli
D.Krishna
E.None of these

10- Which one of the following rivers does not originate in India?
A.Beas
B.Chenab
C.Ravi
D.Sutlej
E.None of these


1 – B
2 – B
3 – B
4 – A
5 – D
6 – C
7 – B
8 – D
9 – C
10- D
View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *