RIVERS OF INDIA

1- Some of the rivers of peninsular India are non perennial mainly because:
A.Rainfall is seasonal
B.Rainfall is low
C.Rainfall varies from year to year
D.Water is derived to tanks
E.None of these

2- Which is the largest of the peninsular rivers?
A.Godavari
B.Mahanadi
C.Krishna
D.Cauvery
E.None of these

3- Of which rivers system does the Koyna river form a part?
A.The Cauvery
B.The Krishna
C.The Godavari
D.The Mahanadi
E.None of these

4- The Jog waterfalls are on the river:
A.Tunga bhadra
B.Sharavathi
C.Koyna
D.Netravathi
E.None of these

5- The Narmada and Tapti rivers of the peninsular India flow westwards:
A.Along old river courses
B.Along valleys carved by erosion
C.Along through bounded by faults
D.Along joints E.None of these

6- Luni river is in:
A.Punjab
B.Rajasthan
C.Gujarat
D.Himachal Pradesh
E.None of these

7- Tungabhadra and Bhima are the tributaries of:
A.Krishna
B.Cauvery
C.Mahanadi
D.Narmada
E.None of these

8- The origin of Indus is in:
A.Mansarovar
B.Kailash
C.Kashmir
D.Nepal
E.None of these

9- Indus falls into the sea near:
A.Karachi
B.Hyderabad (sindhi)
C.Kandala
D.Lahore
E.None of these

10- Tapti rivers is in:
A.Satpura range
B.Vindhyachal range
C.Western Ghats
D.Eastern Ghats
E.None of these

1. A
2. A
3. B
4. B
5. C
6. B
7. A
8. A
9. A
10. A

View Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *