Syllogism for SBI Clerk 2018

Syllogism for SBI Clerk 2018

Syllogism for SBI Clerk 2018 / Syllogism Questions for SBI Clerk 2018/Syllogism Questions /Questions on Syllogism / Important Questions on Syllogism (Reasoning)/ Previous Year Important Questions on Syllogism (Reasoning)/ Top Ten Questions on Syllogism (Reasoning) / Syllogism Questions / Syllogism logical verbal reasoning/  Important Questions on Syllogism Reasoning

Syllogism for SBI Clerk 2018 : Syllogism Questions is a very important topic of Verbal Reason.We are here with Syllogism Questions (Reasoning)for Today.These Syllogism Questions (Reasoning) is very important and scoring for the students who are preparing for upcoming Bank Exams like SBI Clerk 2018,SBI PO 2018,IBPS RRBs , SSC Exams ,Railway Exams , IBPS and other competitive Exam .

Syllogism for SBI Clerk 2018

Syllogism Question

Directions (1-5): Each of the questions below has a few statements, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to consider every given statement are true, even if it does not confirm to the well known facts. Read the conclusions and then decide which of the conclusions can be logically derived.

Q1. Statements:

All plastics are notes.

No note is a coin.

Some coins are papers

All paper are Pen.

Conclusions:

I. Some note are plastics.

II. No coin is a note.

III. Some Pen are paper

IV. Some pen is coin.

V. Some paper is Note.

(a) I , II and III follow

(b) Either II or IV

(c) Either I or III and either II or IV

(d) All of the above

(e) None of the above

 

Q2. Statements:

No graphic is a picture.

Some pictures are figures.

All symbols are figures.

Conclusions:

I. Some figures are not graphics.

II.Some pictures are symbols.

III. Some figure can be graphic.

IV.Some symbol can be picture.

V.No Picture is graphic.

(a) Only I and II follow

(b) Either II or IV

(c) Only I , II and III follow

(d) All of the above

(e) None of the above

 

Q3. Statements:

Some designs are graphic.

No graphic is a picture.

Some pictures are figures.

All symbols are figures.

Conclusions:

I. All symbols being pictures is a possibility.

II. Some graphics are symbols is a possibility.

III. Some design can be picture

IV.Some design is not picturE.

V.All design being picture is a possibility.

(a) Only I and II follow

(b) Only I , II and III follow

(c) Only I and III follow

(d) Only I , II,III and IV follow

(e) None of the above

 

Q4. Statements:

Some birds are insects.

All birds are butterflies.

All insects are snakes.

Conclusions:

I. Some snakes are birds.

II. Some butterflies are snakes.

III. All Snake are Insects.

IV. All bird can be Snakes.

V. Some butterflies are birds.

(a) Only I follow

(b) Only II follow

(c) Only I, II and IV follow

(d) All follow

(e) None of the above

 

Q5. Statements:

Some birds are insects.

Some birds are butterflies.

All insects are snakes.

No snake is fish.

Conclusions:

I. All butterflies being insects is a possibility.

II. All birds being snakes is a possibility.

III. All fish being bird is a possibility

IV. some fish being insect Is a possibility.

V. All butterfly being bird is a possibility.

(a) Only I follow

(b) Only I, II ,III and V follow

(c) Only I, II and IV follow

(d) All follow

(e) None of the above

 

Directions (6-10): Each of the questions below has a few statements, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to consider every given statement are true, even if it does not confirm to the well known facts. Read the conclusions and then decide which of the conclusions can be logically derived.

 

Q6. Statements:

Some Carrot is tomato.

Some tomato is brinjal.

Some brinjal is potato.

Conclusions:

I. Some Carrot is potato.

II. No tomato is potato.

III. No Carrot is potato

IV. Some tomato is potato.

(a) Either I or III

(b) Either II or IV

(c) Either I or III and either II or IV

(d) All of the above

(e) None of the above

 

Q7. Statements:

Some sun are moon.

All moon are stars.

Some stars are planet.

All planet are galaxy.

Conclusions:

I. All moon are planet.

II.No stars is a sun

III.Some stars are sun.

IV.All planet are moon.

(a) Only I

(b) I and either II or III

(c) I and III

(d) Either II or III

(e) None of these

 

Q8. Statements:

All mirrors are combs.

No comb is oil.

All combs are shampoo.

Conclusions:

I. No mirror is oil.

II. No shampoo is oil.

III. Some shampoo are oil.

IV. All combs are mirrors.

(a) Only I

(b) I and Either II or III

(c) I and III

(d) Either II or III

(e) None of these

 

Q9. Statements:

All fan are cooler.

All cooler are AC.

All fan are exhaust.

Conclusions:

I. All exhaust are fan.

II.Some cooler are exhaust.

III. Some AC are exhaust.

IV. All exhaust are AC.

(a) Only I

(b) Only II

(c) II and III

(d) III and IV

(e) None of these

 

Q10. Statements:

Some Cat is rat.

Some rat are dog.

No dog is a cow.

Conclusions:

I. No Cat is a cow.

II. No rat is a cow.

III. Some rat   are not cow.

IV. Some Cat is dog.

(a) I and II follow

(b) Only III follows

(c) Either I or II follows

(d) Can’t be determined

(e) None of these

 

 

Coaching  for Bank PO/ Clerk:

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for Bank Exams . Highly qualified faculty of each subject of Bank Exams i.e Maths , Reasoning, English, Banking awareness and General awareness is available at education world .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for Bank Exams students are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to Bank Examsstudents.
The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the Bank Exams  students to crack Bank Exams Exam. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

 

  1. e
  2. c
  3. d
  4. c
  5. b
  6. c
  7. e
  8. b
  9. c
  10. b
View Answers

 

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *