Important Questions on Inflation Economy for all Upcoming Competitive Exams

Important Questions on Inflation

Important Questions on Inflation / Important Question on Inflation (Economics) /Top Ten question on Inflation (Economics) / MCQ’s on Inflation (Economics) / Questions asked in previous year exams on Inflation (Economics)

 

Important Questions on Inflation

Important Questions on Inflation (Economics) :A rise in the general level of prices, a sustained and persistent increase in the general level of prices in an economy that is sustained over time is inflation. It is inflation only if the prices of most goods have gone up when the general level of prices is falling over a period of time this is deflation, also known as disinflation. The rate of inflation is measured on the basis of price indicies i.e. WPI and CPI.

1. Inflation is the _______ rise in the level of prices.
(a) Sustained
(b) Persistent
(c) General
(d) All of the above

 

2. If the prices are falling over a period of time it is called _________.
(a) Inflation
(b) Deflation
(c) Disinflation
(d) Both (b) & (C)

 

3. Rate of inflation is measured on ______ basis.
(a) WPI
(b) CPI
(c) NPI
(d) (a) and (b)

 

4. CPI stands for _______ .
(a) Customer Price Index.
(b) Consumer Price Index.
(c) Calculated Price Index.
(d) Combined Price Index.

 

5. Inflation rate shows up in ______ form.
(a) %
(b) Digits
(c) (a)& (b)
(d) Decimals

 

6. For calculating inflation are _______ year is selected :
(a) Base
(b) Previous
(c) Current
(d) Next

 

7. Inflation is measured _____ .
(e) One to one
(f) Point to point
(g) Person to person
(h) Company to company

 

8. Inflation occurs when prices of _______ goods have gone up .
(a) One
(b) Most
(c) Individual
(d) All of the above

 

9. ‘Demand full inflation’ concept was given by :
(a) Keynesian
(b) Kaul marx
(c) Pigou
(d) Shapiro

 

10. If there is increase in prices, due to increase in factor input costs, it is called ______ inflation.
(a) Demand pull
(b) Cost-push
(c) Galloping
(d) None of the above.

 

 

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

1. d
2. d
3. d
4. b
5. c
6. a
7. b
8. b
9. a
10. b

View Answers

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *