Important Questions on Interest (Economics) for all Competitive Exams

Important Questions on Interest (Economics)

Important Questions on Interest (Economics)/ Top Ten question on Interest (Economics) / MCQ’s on Interest (Economics) / Questions asked in previous year exams on Interest (Economics)

Important Questions on Interest (Economics)

Important Questions on Interest (Economics) : ‘Interest’ is one of the main topics in the Economics subject and it is a utmost importance for all those candidates who are preparing for the Government Competitive Exams like UPSC, IAS, PSC, NDA, SSC, CTET/ PSPET/ PTET etc.

Interest: Payment made for the service of capital is called Interest. Capital denotes machines, raw material, buildings, factory premise, hard cash or money. Basically Interest is classified as “Gross and Net Interest” According to classical theory of Interest, Interest is a real phenomenon and its depends upon demand and supply of capital, but Loanable Funds Theory consider monetary factors too in determination of rate of Interest. While Liquidity Preference Theory, propounded a monetary theory of Interest determination.

Important Questions on Interest (Economics)

1. Constituents of Gross interest are:
(A) Reward for risk
(B) Reward of Management
(C) Reward of Inconvenience
(D) All of the above

2. Rate of interest is determined by:
(a) Forces of demand of supply
(b) Forces of saving and investment
(c) Forces of income & consumption
(d) None of these

3. Savings occur when:
(a) Consumption > income
(b) Consumption < income
(c) Consumption = income
(d) Consumption ~ income

4. Demand for capital takes place when:-
(a) Interest > marginal productivity of capital
(b) Interest < marginal productivity of capital
(c) Interest = marginal productivity of capital
(d) None of these

Important Questions on Interest (Economics)

5. Loanable funds theory considers ______ factor for interest determination.
(a) Real
(b) Monetary
(c) Real + Monetary
(d) None of these

6. The term “Reward for parting with liquidity” of interest is given by:
(a) Classical theory
(b) Loanable funds theory
(c) Liquidity preference theory
(d) Neo-classical theory

7. According to Liquidity Preference Theory, Money is demanded for:
(a) Transaction motive
(b) Precautionary motive
(c) Speculative motive
(d) All of the above

8. Rate of Interest is determined where:
(a) Demand = Supply
(b) Demand > Supply
(c) Demand < Supply
(d) Demand <= Supply

9. There is a _____ relationship between rate of Interest and Supply of money.
(a) Direct
(b) Inverse
(c) Equal
(d) All of the above

10. Saving is a function of :
(a) Interest
(b) Income
(c) Expenditure
(d) Demand

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, Economics, Geography etc. is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

1. d

2. a

3. b

4. b

5. c

6. c

7. d

8. a

9. a

10. b

View Answers

 

 

 

 

Online Test Series for Bank/SSC 

Click here for Punjab State Jobs

Click here for more Government Jobs

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Click here for General Study Material 

Click here to view some Achievements of Education World  

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *