Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology) for +1 Medical Class

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology) / Previous Year Important Questions on BIOLOGICAL CLASSIFICATION/ Top Ten Questions on BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology) : ” BIOLOGICAL CLASSIFICATION  “ is extremely important topic of Biology  for students of 10+1 (Medical ) class .The objective questions on ” BIOLOGICAL CLASSIFICATION ” (Biology) with answers for 10+1 Class are very important for various competitive Exams like NEET, BSC agriculture ,  etc.

Top ten questions of  BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology) for +1 Medical  , NEET and all other +1,+2 base  exams .

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

 

1. A group of organisms at any particular level in a classification system is called a :
A) species
B) genus
C) taxon
D) phylum

2. Scientific names higher than genus are :
A) capitalized but not printed distinctively, italicized, or underlined
B) italicized or underlined
C) capitalized and italicized or underlined
D) italicized or underlined with the first word capitalized

3. As a practical definition of species, one can say that they are a group of organisms characterized by all of the following except they :
A) do not normally interbreed with other species in nature
B) can be distinguished from other species
C) are incapable of hybridization with other species
D) remain relatively constant

4.The institution of the classification level of domain was prompted by :
A) the overabundance of kingdoms
B) cladistics
C) great differences among bacteria
D) the taxonomic problem presented by viruses

5. Viruses are denied a kingdom of their own because :
A) they are too poorly understood
B) they are too small
C) their genetics cannot be determined
D) they are not organisms

 

Important Questions on The BIOLOGICAL CLASSIFICATION (Biology)

6. Viruses are assigned to the kingdom :
A) Archaebacteria
B) Protista
C) Eubacteria
D) none of the above

7. A major problem with polynomial names was that they were :
A) inaccurate
B) cumbersome
C) not descriptive
D) in Latin

8. The plant alternation of generations is characterized by _______________ meiosis.
A) gametic
B) somatic
C) sporic
D) generic

9. When writing species epithets, it is sometimes permissible to abbreviate the _______________ name.
A) species
B) genus
C) order
D) family

10. True multicellularity occurs only in …………….. .
A) animals
B) eukaryotes
C) plants and animals
D) plants, animals and fungi

Coaching by Education World

Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for +1 and +2(Non-medical,Medical).Highly qualified and experienced faculty of each subject of Physics, Chemistry, Maths, Biology is available in Education World.

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. The excellent study material, assignments & worksheets prepared by the faculty of Education World are provided free to its regular students. Practice Tests and Mock Tests are conducted at fixed intervals. Doubt Clearance Classes are also provided to the students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The mission of Education World is to impart value-based education to one and all at affordable cost. Therefore, very low fee is charged from students.

The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life.

 

 

 

1. C
2. B
3. A
4. B
5. D
6. D
7. C
8. A
9. B
10. D

View Answers

 

 

 

+1 Class Physics Study Material
+1 Class Chemistry Study Material
+1 Class Biology Study Material
+1 Class Mathematics Study Material

+2 Class Mathematics Study Material

All About NEET

All About JEE (Advanced & Mains)

All About NDA

Quote of the Day

Follow us on Facebook

Click here for Government Jobs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *