QUESTIONS ON PARA JUMBLES FOR BANKING, SSC ,PCS AND ALL OTHER COMPETITIVE EXAMS

QUESTIONS ON PARA JUMBLES

QUESTIONS ON PARA JUMBLES are asked in every Competitive exams. Most of the questions asked in SSC , UPSC,PCS, Bank exams are based on the grammar usage. QUESTIONS ON PARA JUMBLES for all upcoming Competitive Exams like IBPS PO/ Clerk, IBPS RRB, SBI, SSC CGL \ CHSL\ MTS, PCS, UPSC, IAS ,etc.

QUESTIONS ON PARA JUMBLES

QUESTIONS ON PARA JUMBLES

 

QUESTIONS ON PARA JUMBLES

Directions: In these questions, the first and last sentence of the passage is numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, S. These four parts are not given in proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.

 

Q1.

1.The fox and the crane remained friends for a long time.

P.She served the dishes in a beaker to the fox. The fox could not eat It because the beaker was very high.

Q.The crane could not eat the dishes because of Its long beak. The next day it was the turn of the crane to host the lunch for the fox.

R.But the fox wanted to show that he was cleverer than the crane.

S.So one day he invited the crane for dinner and served the dishes on a plate.

6.The fox put down its head in shame and went away.

(a) PQRS

(b) QSRP

(c) RSQP

(d) PSQR

 

Q2.

1. No one can deny that peasant forms the backbone of the nation.

P.Hence he is the most useful member of the society.

Q.Yet this fellow is exploited by the rich.

R.He grows food for the whole country.

S.It is our duty to improve his lot.

6. We should grant him the social status he deserves.

(a)RPQS

(b) RSPQ

(c) SRPQ

(d) SPQR

 

Q3.

1. It is very misleading to say that computers can ‘think’ like people.

P.However, they make It possible for people to ‘bottle’ thought.

Q.They have no more a mind of their own than a lawn mower.

R.They can not.

S.You work out how to do a particular job, write a program and then the computer applies your thinking to that job as long as you like.

6.In this sense computers are half alive because they perpetuate thinking of their creators.

(a) RQPS

(b) PSRQ

(c) SQPR

(d) QSRP

 

Q4.

1.My friend went to live in a village.

P.But is was a very slow animal.

Q.So my friend bought a donkey for Rs. 500

R.One day his new neighbour told him that he must buy a donkey.

S.Every family there had a donkey.

6. It did not like to work.

(a) RSQP

(b) PQRS

(c) SRQP

(d) QRSP

 

QUESTIONS ON PARA JUMBLES

Q5.

1.People have wrong calculations about Japan’s population.

P.No, this is not true.

Q.And old people die more often than the young,

R.There are more old people in Japan.

S.The question is whether Japan has a lower death rate.

6. So it is very high in Japan.

(a)QRPS

(b) SPRQ

(c) PRQS

(d) RQSP

 

Q6.

1.A bad habit is harmful, none as harmful as smoking.

P.But habit is second nature, smokers remain smokers for life

Q.Besides being expensive, smoking does injury to one’s health

R.In the long run he may get something worse lung cancer

S.A smoker gets nothing but smoke for his money

6.Then why get that bad habit?

(a) RPQS

(b) QRPS

(c) SPRQ

(d) PRQS

 

Q7.

1.In this life there are no gains without pains,

P.No victory is a real triumph unless the foe is worthy

Q.Life, indeed, would be dull if there were no difficulties

R.Both winner and loser enjoy a game most if it is closely contested to the last

S.Gainers lose their zest if there is no real struggle

6.Whether we like it or not, life is one continuous competition.

(a)PQRS

(b) QSRP

(c) QRSP

(d) RSPQ

 

Q8.

1.Failure is nothing to be ashamed of for there is hardly any man who has not failed in life, not once but many times.

P.What is important is the way we take our failure

Q.It has been well said that he who never made a mistake never achieved anything of great worth

R.From the little child who tries to stand up to the would-be conqueror who tries to conquer some new territory, everyone has to face failure

S.If we face our failure boldly and resolve to fight again we are sure to achieve victory in the long run

6.Thus failures can prove stepping stones in our march to victory.

(a) RSQP

(b) PQRS

(c) RPQS

(d) RQPS

 

Q9.

1.The landscape

P.with Nature displaying

Q.here is awesome

R.that are seldom

S.a range of delights

6.seen together

(a)PSRQ

(b) QPSR

(c) RSPQ

(d) QRSP

 

Q10.

1.It is far better to live for a short while :

P.contribution to the world

Q.and make some significant

R.that is just idled away

S.than spend a long life

6.in gossiping and playing.

(a) RQSP

(b) SQPR

(c) QPSR

(d) RQPS

 

 

Competitive Exams Coaching :
Education World is providing comprehensive, expert and high level coaching for All Competitive Exams . Highly qualified faculty of each subject of Competitive Exams i.e Maths , Reasoning, English, General awareness, is available at Education World .

Faculty members provide coaching using latest techniques along with that there is excellence study material prepared by highly qualified and experience staff. Regular practice tests for All Competitive Exams are also conducted. As per the need of students doubt clearance classes are also provided to All Competitive Exams students.

The tricks and shortcut methods being taught in Education World are very helpful to the students to crack Competitive Exams. Besides this, Individual attention is paid to each and every student. The students are provided with assignments and worksheets as their pattern.

As the mission of Education World is to impart value based education to one and all at affordable cost. So very low fee is charged from the students. The infrastructure of Education World is ultra modern and the faculty members are also using projector methods for teaching the students.
The vision of Education World is to shape up future leaders in all spheres of life. Education World has given uncountable selections since its inception w.e.f 26 May 2014 along with producing toppers in various competitive exams and education world will keep doing good work for the society in the coming years.

 

 

1. c
2. a
3. a
4. c
5. c
6. b
7. c
8. d
9. b
10.c

View Answers

 

 

English Study Material

Quantitative Aptitude Study Material

Reasoning Study Material

G.K  Material for Banking

Computer Study Material

Click here for G.K & Computer Quiz for all Competitive Exams

Click here for General Study Material 

Click here for CSAT Study Material

Quote of the Day

Previous year Question Papers for all competitive exams

Follow us on Facebook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *